Curs 2017-18

L’Artífex estrena seu i nous cursos a Canyelles

Redacció Canyelles 06-09-2017 04:51

L'Artífex a l'Agromercat . Ajuntament de Canyelles

Portes obertes a la nova Escola d’Arts i Oficis, aquest divendres

PUBLICITAT

L’Artífex, el Centre de Qualificació Professional en Oficis Artesans de Canyelles, posa en marxa aquest setembre el quart curs amb noves propostes formatives i amb l’estrena de la nova seu, un cop acabades les obres. L’edifici de l’antic Ajuntament està totalment  rehabilitat i ja està a punt per acollir, aquest setembre, els nous alumnes. L’espai s’ha reconvertit en aules i tallers per oferir la formació teòrica i també pràctica. L’edifici també acollirà la Botiga del Nadal, que s’inaugurarà en la 15a edició de la Fira de Santa Llúcia i que estarà oberta durant tot l’any per vendre els productes artesans que es facin a l’escola d’oficis.

Projecte de formació i ocupació únic a la comarca

La reforma de l’edifici s’ha finançat en gran part gràcies a subvencions procedents de la Diputació de Barcelona. Les obres s’han fet el darrer hivern i han tingut una durada d’uns sis mesos. La nova seu disposa de dues aules taller, una dedicada a la ceràmica i el vidre; i l’altra a la pintura. També té un despatx, un magatzem i l’espai dedicat a la Botiga del Nadal. Abans que comenci el curs, les noves instal·lacions es poden veure en una jornada de portes obertes, que té lloc aquest mateix divendres 8 de setembre, a dos quarts de nou del vespre. El centre obre les seves portes a tothom qui vulgui conèixer les noves instal·lacions i la proposta educativa i ocupacional que hi acollirà. Estem molt satisfets de les noves instal·lacions, ha explicat l’alcaldessa Rosa Huguet, en roda de premsa aquest dimecres. L’Ajuntament vell estava en desús i ara és un espai magnífic, adient per al nostre projecte de formació i ocupació, com és l’Artífex. És una oportunitat perquè joves i grans puguin entrar per primera vegada, o bé continuar, al món laboral. És una aposta del municipi per crear ocupació i fer-ho en l’àmbit dels antics oficis i l’artesania. És un centre i un projecte únic a la comarca.

El centre funciona des de fa tres anys en diversos espais del municipi. I ara estrena la seu definitiva, l’antic Ajuntament. Aquesta acollirà de moment, només les classes teòriques, tot i que progressivament també s’hi faran les pràctiques, un cop l’edifici s’acabi de dotar amb l’equipament i maquinària necessaris.

Aposta per la formació i l’ocupació

Els curs passat es va oferir formació en ceràmica, vidre i pintura. I alguns dels alumnes ja han obtingut el carnet d’artesà que els acredita com a professionals, després d’haver completat la formació requerida pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. Aquest carnet ja els permet iniciar una activitat empresarial i participar a fires per vendre els seus productes. El carnet és un requisit indispensable per poder-ho fer. És per això que l’Artífex no només està pensant per a nous aprenents d’oficis, sinó que també està obert a persones que ja tenen l’ofici però que no tenen l’homologació corresponent per poder-la desenvolupar. Després de tres anys de funcionament, la nostra aposta per la formació i l’ocupació comença a tenir els seus fruits, tot i que és un projecte de llarg recorregut i que hem hagut de superar molts entrebancs de tipus administratius, afegeix Rosa Huguet. Així, a banda de les noves acreditacions d’artesans, també està en ple creixement la demanda a nivell internacional de les boles de vidre de Nadal que fan els alumnes de l’Artífex.

L’Artífex és una de les principals apostes de l’Ajuntament de Canyelles per promoure la formació i l’ocupació al municipi, i fer-ho en un àmbit concret, el de l’artesania i els oficis antics. L’objectiu és formar gent aturada en aquests antics oficis com la forja, la ceràmica, la fusta, el vidre o la pintura perquè obtinguin una qualificació professional i puguin iniciar els seus propis projectes empresarials. Aquests, en un primer moment, podrien formar part d’una nova associació o cooperativa que ajudés a vendre els productes creats a Artífex, a vinculada al projecte Nadal Canyelles, una marca pròpia creada per comercialitzar aquests productes artesans, i en el qual s’inclou la nova botiga. De fet, els artesans i els productes creats a l’Artífex dins del programa Nadal Canyelles són presents en fires internacionals dedicades al Nadal com la de Düsseldorf, Frankfurt, Perpinyà o Pisa, entre d’altres.

Nou curs amb noves propostes

Aquest mes de setembre s’inicia el nou curs 2017-2018, el quart. De moment, s’ofereixen cursos de primer, segon i tercer nivell. Fins ara s’ofereix formació de vidre, ceràmica i pintura, tot i que al llarg del curs s’hi incorporaran altres formacions com la de marqueteria, joieria i altres especialitats, a banda dels cursos monogràfics.

El nou curs es posa en marxa el 13 de setembre. El dia 14 de setembre comencen les classes de ceràmica i vidre. I el dia 18 de setembre les de pintura. Són cursos que integren una part formativa teòrica, tot i que essencialment són pràctics.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon