Consell de l’Audiovisual de Catalunya

El CAC denuncia a la Fiscalia de Menors 18 continguts d'internet que promouen la pedofília

ACN Barcelona 13-09-2017 12:40

El CAC denuncia a la Fiscalia de Menors 18 continguts d'internet que promouen la pedofília. Mossos d'Esquadra

Els continguts, en format de manual i accessibles en obert, estan allotjats a YouTube i a diverses plataformes d’intercanvi de fitxers

PUBLICITAT

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha enviat un escrit a la Fiscalia de Menors de Barcelona en què denuncia la presència de 18 continguts a internet que promouen relacions sexuals amb infants i que defensen un discurs normalitzador de la pedofília. Alguns dels continguts, que tenen el format de manual, donen consells pràctics per practicar la pedofília. Els 18 continguts denunciats són accessibles en obert a internet a plataformes d'intercanvi de fitxers o a YouTube. El CAC també ha enviat l’informe als Mossos d’Esquadra i a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Així mateix, el regulador català ha requerit les empreses proveïdores d’internet que retirin de manera immediata els continguts.

Concretament, les empreses a les quals s’ha notificat la petició són Google Spain, SL, LinkedIn Ireland Unlimited Company, Yumpu i OnionLink Legal.

En concret, hi ha 14 vídeos de YouTube, 2 presentacions a Slideshare, 1 a Yumpu i 1 en una web sense identificar, la terminació de la qual indica una direcció IP anònima que pertany al web profund (deep web). La descàrrega de guies o manuals no està sotmesa a cap filtre ni missatge d’advertència i es poden localitzar mitjançant un cercador.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha explicat que es tracta de “continguts especialment greus, totalment rebutjables i inacceptables” i ha mostrat la seva preocupació pel fet que “internet, que és un entorn que no està tan regulat com els mitjans tradicionals, sigui aprofitat per determinades persones per difondre continguts perjudicials per a la salut i la seguretat de les persones, especialment dels menors”. “Cal donar el missatge que a la xarxa no tot s’hi val”, ha sentenciat.

En aquest sentit, el president del CAC n’ha demanat “la retirada immediata” i ha reiterat “la voluntat del Consell de continuar defensant els drets de les persones, especialment de les més vulnerables, com són els menors, sigui quin sigui el mecanisme emprat per difondre els continguts”. Per fer-ho, ha reivindicat “previsions normatives més concretes i estrictes per tal que els reguladors, quan detectin continguts clarament il·lícits, en puguin ordenar la retirada immediata”.


Els manuals descriuen com trobar víctimes

Pel que fa a la difusió dels continguts denunciats, els manuals pedòfils han tingut prop de 24.000 visualitzacions, mentre que el conjunt de vídeos de YouTube n’han tingut més de 350.000.

En relació amb la tipologia dels continguts, hi ha 4 casos en què es promou directament mantenir relacions sexuals amb infants. Aquests continguts, en format manual, expliciten clarament que el seu propòsit és facilitar consells per mantenir relacions sexuals amb infants. Els textos neguen el dany psicològic i emocional que les relacions sexuals amb adults causen als infants.

Aquestes guies no només promouen les relacions sexuals amb infants, sinó que encoratgen a fer-ho i fins i tot ho plantegen com quelcom beneficiós per als menors. Així mateix, suggereixen l’edat dels infants més convenient per posar en pràctica la guia.

També descriuen en detall els procediments per mantenir relacions amb menors i aporten detalls sobre els llocs i mètodes per trobar les seves víctimes de forma segura. En aquest sentit, aconsellen evitar l’ús d’internet per cercar víctimes, ja que està molt vigilat, i, en canvi, recomanen contactar els infants en àmbits de confiança, com el familiar, fent un èmfasi explícit cap a nens tristos i solitaris, que, segons el text, són els més vulnerables.

La segona tipologia, que es troba en 9 dels continguts, promou un discurs normalitzador o favorable a la pedofília. En concret, reivindiquen obertament el dret a practicar la pedofília i la comparen amb altres activismes, com ara la LGTBI. Els continguts defensen que es tracta d’una orientació sexual lícita i, en conseqüència, denuncien la discriminació envers les persones pedòfiles.


Facilitar contacte amb grups pro pedòfils privats de Telegram

La tercera tipologia, present en 14 dels continguts, consisteix en referències a continguts favorables a la pedofília. En tots els casos es tracta de vídeos de YouTube. Les persones autores dels vídeos manifesten posicionaments diversos respecte dels continguts que referencien i, majoritàriament, expliciten una voluntat d’entretenir i informar sobre l’existència d’aquestes guies o manuals. En alguns casos adopten posicions obertament contràries a la pedofília o a la pederàstia.

No obstant això, i amb independència de la voluntat manifestada per les persones autores de mostrar o referenciar aquests continguts, els vídeos (inclosos els comentaris que, eventualment, els acompanyen) aporten diferents informacions que faciliten l’accés a les guies esmentades.

El CAC, que el 2015 va iniciar les actuacions en l’àmbit d’internet, ha realitzat amb aquest un total de set informes: dos sobre webs que mostren pornografia infantil; dos sobre continguts que promouen l’anorèxia i la bulímia; un sobre continguts que inciten a la violència masclista; un sobre els continguts de risc en relació amb el suïcidi; i l’actual, sobre la incitació a la pedofília i la petició per normalitzar-la.

Recentment, les empreses proveïdores de serveis a internet Facebook, Google i Tumblr han retirat un total de 14 continguts que promovien l’anorèxia i la bulímia arran d’una petició feta pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) el 13 de juliol passat.


Fundació Vicki Bernadet i Mans Petites en defensa dels abusos sexuals

D’altra banda, dues de les associacions que treballen en l’àmbit de la defensa dels menors pel que fa als abusos sexuals han elaborat un document que aporta idees i conceptes adreçats a prevenir-los. El document, amb el títol Eines de prevenció per protegir els infants i els adolescents, ha estat elaborat per la Fundació Vicki Bernadet amb la col·laboració de l’associació Mans Petites.

Vicki Bernadet, presidenta de la Fundació del mateix nom, ha mostrat el seu suport a aquest informe i a la petició del CAC per eliminar el contingut analitzat. A més, per aportar eines d’educació i prevenció de l’abús sexual infantil ha elaborat l’annex que acompanya el document. Bernadet ha recordat que “les xifres indiquen que cal continuar treballant per acabar amb l’abús sexual infantil que afecta 1 de cada 5 menors”.

Bernadet ha afegit que “cada vegada està més clar que és un repte controlar les diferents plataformes que utilitzen els agressors per fer proselitisme de la pedofília".

Per la seva banda, el president de l’associació Mans Petites, Manuel Barbero, ha elogiat la tasca duta a terme pel CAC i ha demanat ampliar les seves competències per guanyar en eficàcia en la lluita contra la pederàstia.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon