Associació de Veïns de Garraf

El veïnat de Garraf es planteja tallar la carretera de les Costes en protesta de la pols de les pedreres

Jordi Lleó Sitges 21-09-2017 09:16

El veïnat de Garraf es planteja tallar la carretera de les Costes en protesta de la pols de les canteres. EIX

Demanen més mesures de control de les partícules en suspensió i un canvi de zona de qualitat ambiental

PUBLICITAT

Els veïns del de Garraf estan molt alarmats per l’augment de producció d’àrids dels darrers mesos, de les tres pedreres que rodegen el poble. De fet, el gran problema és la generació de pols que preocupa als veïns per l’impacte que pugui tenir a la salut. Una situació d’alarma des de fa molts anys que a es tradueix que a d’avui ja es porten acumulades més de 400 denúncies a la Direcció General de Qualitat Ambiental i a l’Ajuntament de Sitges, municipi del qual pertany el poble de Garraf.

El sector de la Construcció s’ha activat i és nota en l’augment de producció d’àrids. Augmenten les voladures a les pedreres. Els veïns temen que les dues empreses que exploten les canteres treballin també per les nits. “A les set del matí és produeix una punta de treball i la pols pot quedar suspesa a l’aire durant dos o tres hores. Els 700 camions que surten carregats d’àrids cada dia de les canteres passen pel mig del poble amb la part de darrera sense tapar. Van molt bruts de pols en el xassís i a les rodes”, explica Pilar Martínez presidenta de l’Associació de Veïns de Garraf.

Els veïns tenen una reunió el dia 26 de setembre amb l’Ajuntament de Sitges. Sobre la taula hi ha la resposta sobre la instància que van presentar a finals de juliol, a la que demanaven l’estricte compliment de la normativa pel que fa a la neteja dels camions, uns nous mesuradors per controlar les partícules en suspensió diàriament, que siguin públicament consultables en xarxa, amb la certificació d’una entitat mediambiental i que l’Ajuntament de Sitges demani un canvi de qualificació de la qualitat d’aire donades les singularitats de Garraf. Aquest apartat és clau pel veïnat perquè la qualificació és la mateixa que pugui tenir un entorn rural, “quan estem en una zona industrial, el què permetria contemplar mesures i controls més restrictius”, diu Pilar Martínez.

Per part de l’Ajuntament, el regidor de Medi Ambient, Jordi Mas, dona la raó als veïns i es mostra totalment al costat dels veïns. El regidor és conscient de la situació dels veïns. Malgrat això diu que “tots els registres realitzats fins ara donen uns valors permesos. Això no vol dir que siguin millorables. Tenint en compte que la pols zero és impossible, donades les circumstàncies de la ubicació del poble”. Jordi Mas assegura que el consistori sitgetà està en contacte permanent amb les dues empreses que operen a les canteres a través del representant veïnal. A la vegada indica que s’han demanat nous mesuradors homologats i s’ha demanat en canvi de qualificació de l’aire. El regidor espera que la reunió de dimarts vinent “vagi bé”.

Els veïns per la seva part no pensen afluixar en les seves reivindicacions. Argumenten l’augment d’afeccions cancerígenes i cardiovasculars al veïnat. Des de fa unes setmanes els veïns i veïnes han tingut accés a una aplicació en xarxa d’un grup d’universitats alemanyes, luftdaten.info on poden realitzar uns controls. “Des de fa tres setmanes estem sobrepassant els límits permesos quatre vegades”, explica la presidenta veïnal. Pilar Martínez reconeix que de moment tenen bona relació amb l’empresa Promsa, però no tant amb la multinacional Lafarge. Malgrat es queixen de l’augment de barrinades a les canteres. “Es noten per tot el poble, tot i que estan molt per sota dels límits permesos”, reconeix la líder veïnal. Pilar Martínez també espera que la reunió amb l’Ajuntament vagi bé, “del contrari no descartem tallar la carretera de les costes. Ara amb aquest lectors alemanys tenim una força que no teníem abans”.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon