Vaga general

Milers de persones tornen a sortir al carrer aquesta tarda en concentracions davant dels ajuntaments (VÍDEO)

Redacció/ ACN Vilanova i la Geltrú 03-10-2017 06:54

Vilanova i la Geltru. Milers de persones tornen a sortir al carrer aquesta tarda en concentracions davant dels ajuntaments. EIX

Convocats per la Taula per la democràcia, centenars de ciutadans s'ha apropat als seus consistoris per protestar contra les càrregues policials

PUBLICITAT

Milers de persones han tornat a sortir al carrer aquesta tarda en concentracions davant dels ajuntaments. Convocats per la Taula per la democràcia, centenars de ciutadans s'ha apropat als seus consistoris per protestar contra les càrregues policials. Vilanova i la Geltrú, que aquest matí ha acollit una de les manifestacions més multitudinàries de les que es recorden a la ciutat convocada pels sindicats, ha tornat a omplir la plaça de la Vila er protestar contra les càrregues policials de diumenge i per defensar el referèndum.

GALERIA D'IMATGES

El Govern qualifica de "molt massiva" l'aturada del país

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha qualificat aquest dimarts de "molt massiva" l'aturada del país i ha xifrat en més d'un 70% el seguiment a tots els sectors de l'administració pública tan locals com del Govern. Així ho ha manifestat en una roda de premsa al Departament de Treball. Entre d'altres, ha apuntat per exemple que el seguiment de l'aturada en el sector de Salut és del 75% i que hi ha serveis mínim del 33% a Rodalies Renfe tot el dia i el 25% transport públic a Barcelona en hores puntes. Bassa ha reclamat que l'aturada es faci de forma pacífica. "Cridem una vegada més a que la gent de forma pacífica demostri la convivència cívica que tenim com a país", ha indicat.

Bassa ha recordat que l'aturada s'ha convocat per "la brutalitat de l'ús de la violència i la desproporció de la reacció violenta que hi va haver de l'aparell repressor l'1 d'octubre i va provocar uns 800 ferits".

La consellera ha arrencat manifestant que el seguiment que s'està fent de l'aturada és "molt massiu" i ha reclamat que aquesta es faci de forma pacífica. Ha manifestant que les dades de l'aturada "són més qualitatives que quantitatives. Hi ha serveis mínims essencials a la part de transports de viatgers urbà i interurbà amb el 33% a Rodalies Renfe tot el dia i el 25% transport públic a Barcelona en hores puntes. Bassa ha recordat que TMB havia dit que posava un 33% durant tot el dia, però "les manifestacions pacífiques de la gent no els permet sortir el carrer". En assistència sanitària, els serveis mínims és de funcionament normal per urgències, per unitats especials, activitats quirúrgiques, per l'atenció a malalts ingressats i emergències. En molts centres educatius s'ha fet acord entre AMPA i direcció dels centres i els han tancat. El tancament d'escoles i instituts és per acords i demostra la gran concertació social perquè hi ha hagut molts pactes d'empreses per abaixar la persiana.

Ha explicat que el seguiment de l'aturada és "massiva amb diferents afectacions". Per exemple, en el transport de viatgers la incidència és de Ferrocarrils que fan aturada és del 79% dels treballadors; a Renfe, un 7,5%; a TMB de metro un 60% i de autobús, un 70%. Les afectacions a les carreteres ha variat al llarg del dia, a les nou del matí hi havia 37 carreteres afectades; a les dotze, 37 i sobre la una del migdia, 59.

No hi ha activitat normal en cap centre, ha apuntat la consellera, i es compleixen els serveis mínims als centres que no hi ha hagut pactes amb les AMPA. Les universitats públiques catalans s'han adherit totes a l'aturada i en Salut hi ha el 75% dels seguiment dels treballadors i en justícia hi ha un "seguiment majoritari" tant de la part de l'administració de la Generalitat com la part estatal. A la Ciutat de la Justícia hi ha un 79% del personal aturat, el 68% de l'administració de la justícia estatal, l'audiència i el TSJC tenen el 63% i el registre civil, un 76%.

"Al comerç hi ha seguiment absolut de tots els mercats"

Bassa ha indicat que al comerç "hi ha seguiment absolut de tots els mercats a Barcelona i a la resta del país". Mercabarna, ha explicat, està aturada des de la nit i representa 177 empreses que han fet aturada completa tot el dia.

Així mateix, ha declarat que al sector de la industria és més difícil fer l'aturada perquè es pararien els processos productius. "La demanda elèctrica és un d'11,5% més baixa del que és amb normalitat", ha explicat.

A preguntes dels periodistes, ha recordat que hi havia convocada una vaga pels quatre sindicats i un ordre de serveis mínims. "Ahir s'hi va afegir la Taula per la Democràcia amb els dos sindicats majoritaris, que tenien un acord pactat amb les empreses referent al transport públic que deia del 25%. Al afegir-se UGT i CCOO canvien els serveis mínims". " 

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon