Tots Sants 2017

Àltima desenvolupa una eina per facilitar la contractació dels serveis funeraris a les famílies del Penedès i Garraf

Redacció Vilafranca del Penedès 30-10-2017 01:38

La participació de les famílies és cada cop més important en el moment de comiat: un 80 % dels funerals a la zona són personalitzats. Àltima

La participació de les famílies és cada cop més important en el moment de comiat: un 80 % dels funerals a la zona són personalitzats, és a dir, inclouen textos propis, imatges o música en viu

Les opcions ecològiques creixen a la zona i un 73 % dels usuaris de serveis funeraris de la companyia ja opten per taüts sense elements contaminants i un 40 % per urnes biodegradables

PUBLICITAT

Àltima ha desenvolupat la primera eina que possibilita la tramitació i contractació de serveis i productes de forma directa a les famílies, ja que permet veure en tot moment l’import final dels productes que es van seleccionant i el total de la despesa funerària. L’empresa catalana especialitzada en la gestió de serveis funeraris, tanatoris, crematoris i cementiris i amb presència al Penedès i Garraf a través dels centres de Vilafranca del Penedès, L’Arboç, Lavern, Vilanova i la Geltrú, Sitges i Cubelles-Cunit, ha creat aquest programa amb l’objectiu de facilitar als usuaris del Penedès i Garraf la tria de tots els elements necessaris, en funció del tipus d’enterrament i la despesa desitjats. La nova plataforma, anomenada Assessora, és un pas més endavant en el compromís d’Àltima per facilitar el procés funerari i garantir la màxima transparència en els serveis en aquestes comarques.

Segons el director de l’àrea de Serveis Funeraris d’Àltima, Josep Ventura, “aquesta iniciativa neix de la nostra vocació de servei a les famílies, amb la voluntat de ser totalment transparents en allò que els oferim. A més, es tracta d’una plataforma molt visual, àgil i senzilla pensada per simplificar el procés de tramitació i, a la vegada, facilitar la despesa final que l’usuari hagi decidit”.

La nova eina ja està en funcionament als tanatoris de Ronda de Dalt i Sant Boi d’Àltima, on ha comptat amb una molt bona acollida per part de les famílies usuàries, que han valorat el servei amb una nota promig de 9,2 sobre 10 (superior a la resta de serveis que presta la companyia). Una valoració que es realitza de forma independent a través del sistema NPS – Enquesta OPINAT[1]. L’empresa té previst implementar el programa a tots els centres del Penedès i Garraf en les properes setmanes.

Àltima gestiona un total de 29 tanatoris, set complexos crematoris i 19 cementiris arreu de Catalunya, principalment a les províncies de Barcelona i Girona. La companyia, a més, té en marxa la construcció de tres nous centres funeraris a Cervelló, Terrassa i Girona.

Funerals cada cop més participatius i innovadors al Penedès i Garraf

La tradició funerària ha evolucionat molt ràpid en els darrers anys. Tot i que al Penedès i Garraf la majoria de funerals duts a terme per Àltima són catòlics (89 % al Penedès i Garraf), els laics ja representen el 12,69 % dels serveis de la companyia en aquestes comarques. A Vilafranca del Penedès és on hi ha més cerimònies catòliques (92,16 %), tot i que les laiques suposen el 7 %. A Vilanova i la Geltrú, el 88,25 % són catòliques i el 10,72 %, laiques; mentre que a Sitges, el 80,31% són catòliques i prop del 20% ja són laiques. El més destacable, lligat precisament a l’increment de les cerimònies laiques, és la creixent implicació de les famílies en els diversos moments del procés funerari i la voluntat d’adaptar cada cop més el comiat a les seves preferències. En aquest sentit, el 80 % dels funerals al Penedès i el Garraf són personalitzats, és a dir, incorporen elements com ara lectures o textos propis a les cerimònies, imatges relacionades amb la vida del difunt o la seva música preferida, així com recordatoris innovadors (fotografies, flors fresques, etc.).

Segons Josep Ventura, responsable de Serveis Funeraris d’Àltima, “la personalització dels funerals és una tendència a l’alça. Creiem que és molt positiu que les famílies puguin decidir i participar activament en el comiat de l’ésser estimat, però en ser un moment que la majoria ni preveu ni planifica, implica prendre moltes decisions en pocs minuts, amb l’estrès addicional que això genera. Per això, és molt recomanable deixar planificat en vida el propi funeral, perquè encaixi amb la voluntat del difunt i la família”. En aquest sentit, Àltima compta al Penedès i Garraf amb mivoluntad, un servei dirigit principalment a persones majors de 70 anys, sense assegurança de defunció, que permet deixar decidit i fins i tot pagat el servei funerari anticipadament. A més, a municipis com Vilafranca, la companyia ofereix la possibilitat de contractar un servei funerari bàsic a preu tancat –que inclou fèretre, personal d’organització, tramitació de la inhumació o la incineració, certificats de defunció i altres documents necessaris, servei de condicionament sanitari i enferetrament, servei de recollida, cotxe fúnebre, vestició amb roba o sudari i estada al dipòsit- per 1.692,02 euros, una xifra a la qual cal incorporar el 21% d’IVA. Si a més es desitja oratori, sala de vetlla i tanatoestètica, Àltima disposa d’un servei estàndard a preu tancat de 2.460,53 euros, més el 21% d’IVA corresponent.

La personalització de tot el relacionat amb el món funerari també està present a l’entorn 2.0. En aquesta línia, Àltima disposa de l’Espai per al record, la primera eina virtual creada al nostre país per retre homenatge a l’ésser estimat, on els usuaris poden compartir diferents tipus de materials sobre el difunt  -textos, fotografies, vídeos, notes de condol-, en format blog i de forma privada, ja que només poden accedir-hi les persones autoritzades per l’administrador. L’accés a l’Espai per al record és àgil i segur, a través del web d’Àltima, www.altima-sfi.com.

D’altra banda, l’empresa dóna la possibilitat d’accedir a diversos serveis en línia, com ara consultar defuncions recents, fer comandes de flors online o enviar notes de condol virtuals.

Creixen els nous serveis ecològics per a cendres a la zona

Un any més, Àltima ha confirmat la tendència creixent de la incineració, que manté un augment anual de gairebé un 1,6 % a Catalunya. Aquest percentatge de creixement és superior en el cas d’Àltima, que durant 2016 ha registrat un increment de la incineració del 4%. Així, segons dades de l’empresa funerària, la demanda de serveis de cremació a la província de Barcelona se situa actualment al 46,55 %. Un percentatge superior a la mitjana global catalana (42 %) i espanyola (40,33 %). Al Penedès i Garraf, un 41 % dels usuaris d’Àltima aquest 2017 han optat per l’opció de la incineració (en concret, un 48 % al Garraf i un 24 % al Penedès).

Segons ha precisat Sergi Sánchez, gerent d’Àltima al Penedès i Garraf, “la incineració és una demanda que acabarà estabilitzant-se al voltant del 60 % en els propers deu anys en els principals nuclis urbans de Catalunya. Davant d’això, és necessari que ens adaptem i donem resposta a aquesta tendència, garantint, a la vegada, una gestió controlada i sostenible de les cendres”. Àltima també ha precisat que, actualment, només el 30 % de les incineracions inhumen les cendres als cementiris. Del 70 % restant, se’n desconeix el destí, tot i que és molt probable que es guardin a casa o bé es deixin en altres indrets o paratges naturals, de forma no controlada.

Per això, des de l’empresa s’estan incentivant diverses iniciatives i productes que fomenten una gestió més eficient i responsable de les cendres. Entre les principals novetats pel que fa a cementiris que Àltima acaba de posar en marxa destaquen dues iniciatives per al destí de cendres al recinte de Les Pruelles, a Sitges. Aquí, l’empresa ha creat el Jardí de les roselles, un terreny enjardinat que permet la col·locació de centenars de roselles de porcellana, identificades cadascuna amb el nom del difunt, a sota de les quals s’hi enterren les cendres amb una urna biodegradable. La iniciativa, que simula un camp de roselles a mode de memorial, és pionera i única al nostre país. En paral·lel, aquest recinte també ha posat en marxa les Urnes pluvials familiars, de bronze, uns innovadors columbaris plantejats com a sepultures familiars on les cendres es dilueixen amb l’acció de l’aigua de la pluja. En aquest sentit, un 73 % dels usuaris d’Àltima ja opten per taüts sense elements contaminants i un 40 % per urnes biodegradables a les comarques del Penedès i Garraf.

En línia amb el seu ferm compromís pel medi ambient, Àltima ha estat la primera companyia de serveis funeraris a mesurar la seva petjada de carboni. Des de fa dos anys, l’empresa avalua i publica periòdicament un informe que permet conèixer les emissions dels sis centres del Penedès i Garraf i dels 38 restants que gestiona arreu de Catalunya –tanatoris, crematoris i cementiris-, amb l’objectiu de contribuir a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. L’estudi de la petjada de carboni d’Àltima és dut a terme per l’agència d’ecoinnovació Inèdit, adherida al Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon