Ple municipal

El ple de l’Ajuntament de Sant Martí rebutja l’article 155 de la Constitució

Redacció Sant Martí Sarroca 31-10-2017 10:59

També denúncia la repressió policial de l’1-O i demana l’alliberament dels presidents d’Òmnium i de l’ANC

PUBLICITAT

El passat dimarts 24 d’octubre es va celebrar un ple extraordinari i urgent amb tres mocions presentades per la CUP, ERC i el PDECat sobre la situació política a Catalunya. La primera moció consistia en la condemna a la brutalitat policial de l’Estat a Catalunya el dia 1 d’octubre i el rebuig a la Casa Reial. L’alcalde de Sant Martí, Antoni Ventura, en nom del grup municipal de la CUP va demanar que la moció “servís com a homenatge a l’actitud dels veïns i veïnes de Sant Martí per facilitar el dret a vot l’1 d’octubre, per fer un país lliure i democràtic”.

Ramon Carbó, en nom del grup municipal de CiU va afirmar que “el país està vivint un abans i un després i esperem que tot surti bé malgrat venen dies durs”. Pere Cano, en nom del grup municipal Socialista- Movem Sant Martí va reafirmar el vot favorable a “la condemna a les desproporcionades actuacions policials l’1 d’octubre”. Joan Lluís Climent també va afirmar el vot favorable d’ERC i el regidor no adscrit va demanar canviar el nom del carrer Joan Carles I.

La segona moció proposava exigir l’alliberament immediat dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, denunciant “la vulneració de les llibertats de les persones, recollides i protegides en tots els tractats internacionals i manifestar la persecució de la lliure expressió”. Antoni Ventura, com a portaveu del grup municipal de la CUP va explicar que “els fets del 20 de setembre van ser un exercici de la llibertat d’expressió i que en cap cas es poden atribuir a les persones avui empresonades” i va qüestionar l’actuació judicial de la fiscalia i l’Audiència Nacional i va afirmar “la manca de respecte als drets fonamentals i la violència d’estat”.

Ramon Carbó, de CiU, va dir que “no entrarem a valorar el procediment judicial”, però va afirmar que “avui dia és una vergonya que hi hagi algú a la presó per la seva forma de pensar”. Pere Cano, com a portaveu de Movem Sant Martí també va anunciar la posició favorable a la moció, igual que Joan Lluís Climent, d’ERC, que va dir que “aquestes dues persones han tingut sempre una actitud de crida al seny i dins la no violència”.

La tercera moció plantejava quatre punts de resolució. Un primer per “manifestar el suport al Govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular del passat 1 d’Octubre en els termes que estableix la Llei del Referèndum d'Autodeterminació i la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República aprovades pel Parlament de Catalunya. El segon, era novament “Condemnar la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes.”. El tercer “Instar el Govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola.” i el quart punt comunicar-ho a les institucions de Catalunya i a l’AMI. Joan Lluís Climent, portaveu del grup municipal d’ERC va defensar la moció afirmant que “la intenció del moció és manifestar el suport al Govern de Catalunya, al Parlament, a l’aplicació del resultat de l’1 d’octubre i el rebuig a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució”. Antoni Ventura, en nom de la CUP, va explicar el vot a favor de la moció assegurant que “ja hi va haver un menysteniment des que es va anunciar l’1 d’octubre i ara s’estan vivint moments d’hostilitat” alhora que va demanar que es fes la declaració d’independència de manera immediata i va demanar “que la gent no es cansi i que caldran mobilitzacions per caminar i seguir endavant”. Des del grup municipal de CiU, Ramon Carbó, va argumentar la necessitat de defensar l’autogovern amb intel·ligència política i que “l’aplicació del 155 és un fracàs de la política” i va lamentar que estiguéssim “més a prop de perdre l’autonomia que de guanyar la independència, perquè un estat té molta fortalesa i perquè s’ha fet política en minúscules i propaganda en majúscules”, però va manifestar “ple suport a tot allò que faci el Parlament de Catalunya i el Govern”. Per la seva banda, Pere Cano, en nom del grup municipal socialista-Movem Sant Martí va demanar la votació separada del primer punt argumentant que “la moció barreja tant el suport a la DUI com el rebuig al 155” i que el grup socialista-Movem Sant Martí “estem en contra de qualsevol acció que no afavoreixi el diàleg necessari, per tant, ni DUI ni 155”. L’alcalde Antoni Ventura va afirmar que no es faria votació separada “per assessorament jurídic” i que “la Constitució del 78 és una arrel del problema i tutelada pels militars i no votada per la majoria” i que “el camí unilateral és obligat i fruit d’un moviment de baix cap a dalt”.

Abans de la votació, Albert Tort, portaveu adjunt de Movem Sant Martí, va demanar que constés literalment en acta la posició d’abstenció del grup en no poder votar separadament: “Estem en contra de l’aplicació de l’article 155 de la constitució, estem en contra de la unilateralitat i la confrontació, estem en contra de la brutalitat policial, estem en contra de l’empresonament dels jordis i apostem, com ho fem a Sant Martí, per treballar pel poble i pel diàleg i mai per la confrontació”.

Antoni Ventura va afirmar que “el relat de la unilateralitat i la fractura social no existeix i està construït des de l’Estat Espanyol i portat a la pràctica de manera repressiva”. El regidor no adscrit, Manel Romanos, va dir que no parlaria “perquè la diria massa grossa”. La moció va ser aprovada amb els vots a favor de la CUP, ERC i el PDeCAT.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon