Ple municipal

El govern de Vilanova alerta que s'aboca a un "desastre econòmic" en ser obligat a expropiar el "bosquet" (VÍDEO)

ACN/ Gemma Sánchez Vilanova i la Geltrú 21-11-2017 11:53

Pla mig del regidor d'Urbanisme de Vilanova i la Geltrú, Gerard Llobet, en roda de premsa el 21 de novembre de 2017. ACN

El Ple rebutja donar permisos per construir al Bosquet de Baix a Mar i això obliga l'Ajuntament a compensar el propietari dels terrenys

PUBLICITAT

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú haurà d'expropiar els terrenys del conegut com a Bosquet de Baix a Mar, un interior d'illa privat situat a la façana marítima, entre el passeig del Carme, la rambla Lluís Companys, la rambla Pirelli i l'Eixample de Mar. Són 2.000 metres quadrats que fa més de 15 anys que són en mans dels tribunals, ja que la propietat reclamava drets per poder construir-hi o bé una compensació equivalent. El jutge fa anys que li va donar la raó i ahir el govern va dur al Ple una última proposta per donar permisos d'edificabilitat i evitar l'expropiació, però no va obtenir els suports suficients. Així les coses, l'Ajuntament haurà d'acabar expropiant els terrenys, amb un import que pot arribar als 12 MEUR, segons reclama el propietari. "És un desastre econòmic", ha advertit el regidor d'Urbanisme, Gerard Llobet.

El litigi arrenca amb el Pla General del 2001, que va determinar que els terrenys del Bosquet de Baix a Mar deixaven de ser una zona verda expropiable i passaven a ser una zona privada. La propietat, l'empresa Ninglee, s'hi va oposar i va reclamar una compensació que mai va arribar. El govern recorda que es va intentar un acord per a oferir-li uns nous terrenys edificables a l'Eixample de Mar, però no hi va haver entesa. Davant aquesta situació, la companyia va dur el cas als tribunals, que des del 2004 han emès diverses sentències concloent que té dret a ser compensada amb permisos de construcció o bé amb una expropiació.

Aquest dimarts, el govern ha lamentat que els reiterats intents d'entesa amb Ninglee han fracassat i ha assegurat que la proposta de modificació urbanística que es va debatre al Ple d'ahir dilluns "era l'única que evitava la via de l'expropiació". Gerard Llobet ha admès que la proposta no satisfeia del tot els propietaris però hauria servit per donar compliment a les sentències. Al mateix temps, ha destacat que es concentraven els permisos de construcció en un àmbit molt reduït i, a canvi, s'aconseguia la cessió de tota la resta d'espai verd, inclosos els accessos a través de diferents edificis del perímetre.

La proposta va rebre més vots a favor que en contra, però requeria d'una majoria absoluta que no va aconseguir. Per aquest motiu, ara l'Ajuntament haurà d'expropiar de forma forçosa dues terceres parts d'aquesta finca verda, les quals no inclouen els accessos. "Quan s'arribi a resoldre aquesta expropiació, en caldran d'altres per poder garantir els accessos a l'interior de l'illa", ha explicat Llobet, advertint que, si no, la ciutadania no tindrà cap manera d'entrar al Bosquet.

"Paralització de l'Ajuntament"

Amb la via de la modificació urbanística descartada, l'Ajuntament queda ara pendent que un jurat d'expropiació quantifiqui el valor dels terrenys i l'import que haurà de pagar el consistori per quedar-se'ls. El govern preveu que pot passar un any fins que es conegui aquest import i ja augura que la xifra no satisfarà ni l'Ajuntament ni el propietari dels terrenys, que reclama 12 MEUR. Per això, avança que el cas arribarà de nou als tribunals. Com a molt aviat, el govern calcula que la xifra serà definitiva d'aquí "dos anys o dos anys i mig".

Amb tot, el govern ja ha advertit que el pressupost de l'Ajuntament "no podrà encabir de cap manera l'import de l'expropiació". "Tot allò que suposi pagar, siguin 2, 3 o 6 milions, és un desastre econòmic" ha afirmat el regidor Gerard Llobet, que ha alertat que suposarà "paralitzar l'Ajuntament durant un mandat o mandat i mig".

En la mateixa línia s'ha expressat l'alcaldessa, Neus Lloveras, que ha criticat durament el rebuig de l'oposició per fer possible la modificació urbanística. En aquest sentit, la Junta de Govern d'aquest dimarts ha acordat que es crearà una comissió d'investigació per tal de "determinar qui són els responsables" d'haver d'expropiar els terrenys del Bosquet.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon