Polígons

La petjada de la crisi encara es reflecteix en l'abandonament de grans naus industrials de l'Alt Penedès

Ramon Filella Vilafranca del Penedès 01-01-2018 08:34

Les naus abandonades de Roca i Utymat. Ramon Filella

Les naus que ocupava fins el 2013 la firma Cerámicas del Foix, més coneguda com la fàbrica Roca, continuen tancades i en desús

PUBLICITAT

Els efectes de la crisi econòmica sobre la indústria encara són ben visibles en els polígons industrials de l'Alt Penedès. L'ocupació és més elevada que fa cinc anys, però persisteix un bon grapat de naus de gran superficie que estan en desús a l'espera de trobar un nou llogater o un nou comprador per a reflotar l'activitat.

Al polígon industrial Casa Nova de Santa Margarida i Els Monjos hi ha un dels exemples més palpables d'aquesta petjada. Les naus que ocupava fins el 2013 la firma Cerámicas del Foix, més coneguda com la fàbrica Roca, continuen tancades i en desús. Des de que Roca va decidir traslladar l'activitat de la seva seu penedesenca a Castelló i acomiadar un centenar de treballadors, la planta està tancada a l'espera de definir el seu futur a mitjà i llarg termini.

Des de l'Ajuntament de Santa Margarida i Els Monjos han assenyalat aquesta mateixa setmana “no tenir cap notícia al respecte de la situació del complex. No hi ha novetats que ens hagin arribat a l'Ajuntament i, per tant, tot segueix igual que els darrers anys”. Aquesta indefinició fa pensar que la recuperació del recinte, propietat de Roca, per a l'activitat econòmica i productiva de la comarca podria anar per llarg.

També està tancada tot esperant notícies, la planta que ocupava l'empresa de components per  l'automòbil Utymat. Ubicada igualment al polígon Casa Nova de Santa Margarida i Els Monjos, aquesta fàbrica, que treballava sobretot per a la japonesa Nissan, va tancar les seves portes el 2009 en plena crisi econòmica global i, des d'aleshores, està en desús. La planta es lloga, però, de moment, tampoc hi h cap previsió per a que es reutilitzi i reemprengui l'activitat econòmica.

Sumant la superficie de Roca i Utymat estem davant una oferta conjunta que supera els 10 mil metres quadrats. Amb el pas del temps s'han convertit en els millors exemples dels efectes de la crisi i la seva reutilització, a més d'oferir llocs de treball, serviria, potser, per a posar el punt i final a un periode molt convuls per a Santa Margarida i Els Monjos en particular i l'Alt Penedès en general.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon