Alta velocitat

Vilafranca urbanitza un nou tram de la llosa del TGV mentre exigeix a Adif que concreti les obres de l'estació

ACN/ Gemma Sánchez Vilafranca del Penedès 08-01-2018 01:29

Gran pla general del tram de la llosa de les vies del TGV que l'Ajuntament de Vilafranca urbanitza a partir del 8 de gener de 2018 . ACN

L'alcalde creu que és penós que l'estat espanyol tingui pendent la reforma de les instal·lacions des de fa deu anys

PUBLICITAT

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha començat aquest dilluns les obres d'un nou tram de la llosa que cobreix les vies del TGV. És el tercer sector que s'urbanitza des que Adif en va permetre l'accés va poc més d'un any i ara les obres arribaran fins la carretera de Vilanova. Són 6.300 metres quadrats on s'invertiran 700.000 euros, amb la previsió que la urbanització estigui acabada abans de l'estiu. Quan aquestes obres hagin acabat, quedarà pendent enllestir el tram que arriba fins l'estació de Rodalies, que l'Ajuntament adverteix que no iniciarà fins que Adif concreti la reforma d'aquestes instal•lacions, pendents des de fa deu anys. "És una mica penós que tinguem una estació provisional en ple segle XXI", ha etzibat l'alcalde Pere Regull, que ha insistit que l'Ajuntament "no gastarà diner públic en una cosa que després hi hagués el risc que calgués tirar a terra".

El tram que es comença a urbanitzar aquest dilluns seguirà la fesomia de les zones del passeig Rafael Soler reformades fins ara, amb 600.000 euros destinats a les obres i 100.000 per a tasques de jardineria. Les obres afectaran la zona de la plaça de Santa Digna, on es refarà el traçat actual dels carrers, de manera que el trànsit de l'Avinguda de Vilanova accedirà directe fins el carrer Amàlia Soler, sense necessitat de fer el petit desviament actual per creuar les vies.

El regidor de Territori, Serveis Urbans i Medi Ambient, Josep M. Martí, ha destacat la "complexitat" de les instal•lacions soterrades que hi ha en aquest punt de la llosa, mentre ha aplaudit el nou traçat que tindrà la zona, confiant que "alleugerirà" el trànsit d'entrada i sortida des del Garraf. Alhora, ha celebrat que es recuperarà la històrica creu que marcava el terme municipal.

Amb aquestes obres, l'Ajuntament haurà invertit gairebé 3 milions d'euros en urbanitzar la llosa de les vies del TGV i unir els barris de la Girada, el Poblenou i el Centre, mentre calcula que caldrien aproximadament 3 milions més per culminar el tram restant fins l'estació. Amb tot, l'alcalde Pere Regull ja ha advertit que aquesta darrera fase està condicionada a la reforma que Adif ha de fer a l'estació, ja que les instal•lacions es troben en estat provisional des del 2008.

"És responsabilitat d'Adif que Vilafranca tingui una estació en condicions", ha insistit Regull, reclamant a l'estat espanyol que concreti com i quan n'afrontarà la reforma. Segons ha assegurat l'alcalde, l'Ajuntament ja té concretat com vol urbanitzar aquest darrer tram que ara queda pendent, però no l'executarà fins que Adif es pronunciï.

Al mateix temps, el govern municipal ha recordat que continua obert el pols amb Adif per aconseguir la cobertura de les vies del TGV fins a Moja, en l'única zona de vies que queda descoberta al municipi i que fa anys que els veïns reivindiquen resoldre, per tal de posar punt i final als sorolls i vibracions que provoca el pas dels trens.

Sobre aquesta qüestió, Pere Regull ha lamentat que no hi hagi avenços en la negociació amb Foment, mentre ha assegurat que Vilafranca "no permetrà" que l'estat espanyol desplegui el Corredor Mediterrani i projecti un increment del trànsit de mercaderies si abans no es cobreix la zona. "L'oposició que hi ha hagut fins ara no tindrà res a veure amb la que hi haurà si augmenten els trens de mercaderies sense cobrir les vies", ha reblat l'alcalde.

Finalment, Regull ha avançat que l'Ajuntament manté converses amb Adif per a què l'ens gestor assumeixi el perllongament de les vies mortes que hi ha a l'estació de Vilafranca, el qual permetria oferir serveis de Rodalies cap a la Universitat Autònoma i cap a Tarragona amb origen a la capital de l'Alt Penedès. L'alcalde, però, no n'ha concretat més detalls.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon