Literatura

Los pacientes del doctor García

Frederic Llopart Vilanova i la Geltrú 13-01-2018 12:52

Coberta de 'Los pacientes del doctor García'. Eix

PUBLICITAT

Nou volum -el quart- dels Episodios de una guerra interminable en que Almudena Grandes narra la dura postguerra a Espanya, el renaixement de la resistència i com la vida quotidiana era una llosa per la majoria dels “vençuts” de la guerra civil.

En aquest quart volum, Almudena Grandes es centra en les conseqüències del final de la guerra europea i els treballs dels aliats per veure si a l’hora de reorganitzar Europa hi hauria una ofensiva contra el règim franquista i per altra banda el paradís que representa Espanya pels nazis escàpols que van arribar-hi fugint de la persecució dels aliats sobre els dirigents nazis alemanys que aquí van trobar, no sols acollida, sinó fins i tot grans oportunitats de quedar-s’hi a viure i a començar negocis.

Almudena Grandes és una de les plomes consagrades de la literatura castellana actual. Una llarga bibliografia la situa com una autora de prestigi, qualitat i popularitat. Es va donar a conèixer amb la novel·la "Las edades de Lulu", que va guanyar el premi La Sonrisa Vertical de literatura eròtica. A partir d’aquesta novel·la van seguir tot un conjunt d’obres que han merescut unes critiques molt positives, amb una àmplia difusió i amb una excel·lent acollida entre el públic. Entre elles destacaríem: "Atlas de geografia humana", "Los aires difíciles" i el "Corazón helado" i dels seus volums de contes, sobresurt "Estaciones de Paso".

Almudena Grandes escriu habitualment columnes d’opinió al diari “El País” i participa activament en moviments polítics d’esquerra. Fa un anys es va embrancar en el projecte dels Episodios de una guerra interminable. Ja n’ha escrit tres volums, va començar amb el llibre Inés y la alegria, en el que ens situa en l’aventura dels maquis i dels voluntaris de les milícies del PCE que van entrar a la Vall d’Aran amb la voluntat d'iniciar la reconquesta de l’estat espanyol quan els aliats ja semblaven clarament victoriosos en la Guerra Mundial. La base de cada volum és alguna història real que l’autora transforma amb una novel·la de ficció, afrontant els reptes i problemes que els seus protagonistes van tenir en la realitat. El Lector de Julio Verne és el segon volum, el protagonista és un nen que va descobrint la realitat del que passa al seu entorn i comprèn molts dels fets, els silencis i les pors que l'envolten vivint en una caserna de la guàrdia civil en temps de repressió i mort. Las tres bodas de Manolita, ens narra la història de resistència i supervivència en els anys immediats al final de la guerra civil i la consegüent repressió del franquisme. 

Los besos en el pan, canvia de registre tot i que la novel·la està plena de supervivents i resistents. El relat comença amb l’arribada a Madrid després de les vacances de la família Martínez Salgado, a partir d’aquesta família s’estén la llarga corrua d’amics, coneguts, veïns, parents de la família que formen l’entramat del barri. Ara retorna a Los Episodios de una guerra interminable.

Després de la victòria de Franco i la derrota de la República, el doctor Guillermo García Medina segueix vivint a Madrid sota una identitat falsa. Ha treballat en un hospital i al front de Madrid provant un sistema de transfusions de sang amb notable èxit. Es va casar, per salvar-la dels perills, amb una veïna seva falangista i quintacolumnista amb qui va tenir un fill però ella l’abandona prenent el fill en el moment en que els “nacionales” entren a Madrid. Guillermo García és un republicà fidel a la seva ideologia no marxa i segueix vivint a Madrid amb una nova identitat amb papers falsos que li va lliurar Manuel Arroyo Benítez un estret col·laborador de Negrín.

Quan Guillermo ja ha refet –és una, manera de dir-ho- la seva vida a la ciutat ocupada i reprimida, ja no pot exercir de metge però s’ocupa dels ferits de la clandestinitat i troba feina en una companyia de transports. Quan ja s’havia oblidat del seu amic  Manuel, aquest reapareix amb una missió concreta que li han encarregat des del govern republicà a l’exili i l‘ambaixador Pablo de Azcarate, posar al descobert una xarxa clandestina d’evasió de criminals nazis cap l’Argentina que ha creat l’alemanya i falangista Clara Stauffer.

Guillermo Garcia s’involucra directament en aquesta aventura perillosa de posar al descobert la xarxa d’evasió, connecta amb Clara Stauffer i suplantant la personalitat d’un antic membre de la Divisón Azul que aparentment va morir en la defensa final de Berlín introdueix Manuel en la xarxa i va seguint tots els esglaons fins que arriba a l’Argentina.

Quan ja han obtingut tota la informació i poden posar damunt la taula la connivència entre l’Estat Espanyol i els ex nazis i qüestionar la seva acceptació en els fòrums internacionals resultarà que la nova situació geopolítics farà que els aliats considerin el regim de Franco com un nou aliat contra el comunisme. La guerra freda fa inútil tota la investigació que ha fet Guillermo Garcia i Manuel Arroyo amb la frustració i decepció que comporta aquesta decisió.

En la novel·la es barregen els personatges ficticis que són els que porten el pes de la trama amb personatges reals que van tenir algun protagonisme en la història que es narra. Pilar Primo de Rivera, Largo Caballero, Andreu Nin, Eva Perón, Negrín... i altres tenen el seu paper en la trama que els vincula la novel·la.

Com en altres ocasions la novel·la a més de poder-se interpretar    com un thriller polític adobat amb escenes de novel·la d'espies és una gran narració d’un fets, d’unes circumstàncies i d’uns personatges que han de superar la situació de desarrelament que viuen en l’Espanya franquista i batallar contra un sistema repressiu que els condiciona en cada moment.

Narració molt ambiciosa que combina elements històrics reals amb un ficció versemblant i sobretot destaca els valors de l’amistat, la lleialtat i la lluita per la llibertat, per la dignitat.

Los pacientes del doctor García
Almudena Grandes
Episodios de una guerra interminable IV
Colección Andanzas.
Editorial Tusquets  730/4
Barcelona, setembre 2017

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon